Znáte Svátek sousedů?

Nabízí se myšlenka, že se jedná o akci vycházející z projektu Sousedé.cz ☺ Ale není tomu tak.

Znáte Svátek sousedů?

Svátek sousedů je dobrovolnický projekt zaměřený na podporu dobrého sousedstv. Jeho čeští koordinátoři se inspirovali akcemi jinde v Evropě

Projekt Sousedé.cz spolupracuje s občanským sdružením Svátek sousedů od loňského roku.

S myšlenkou uspořádat Svátek sousedů přišel dlouholetý starosta jedné z městských částí Paříže Atanase Périfan. Chtěl, aby se sousedé setkávali nejen kvůli praktickým problémům, ale aby si také společně užili příjemný den. Ve Francii proběhl první Svátek sousedů v roce 1999, v roce 2005 se slavil už v 377 evropských městech za účasti 4,5 milionu lidí. Od té doby se tato tradice rozrostla do mnoha dalších evropských zemí.

V České republice se Svátek sousedů poprvé konal v roce 2006. Mezi prvními pořadateli byla vedení obcí, občanská sdružení i rodiny v Praze, Líšnici, Dobré vodě, Záměli a dalších městech a obcích. Mnozí z desítek prvních pořadatelů v tradici pokračují, každý rok se hlásí noví organizátoři z různých částí republiky.

Každá pořádající skupina pojímá oslavy podle svého. Někteří je připravují mnoho dětských her nebo atrakcí, jiní zvou přátele z domu na grilování, soutěží o nejlepší salát, či buchtu, promítají si záběry z historie obce, společně zpívají, sportují, či malují.

Co je Svátek sousedů? Svátek sousedů je nekomerční a neformální společenská akce při níž se setkáte se sousedy.

Kdo může akci uspořádat? Kdokoliv, v České republice ji zatím pořádaly hlavně obce, občanská sdružení, školy, knihovny, rodiny i jednotlivci.

Kde se může svátek konat? Můžete pozvat sousedy k sobě domů, nebo se dohodnout na využití společných prostor Osvědčilo se akci pořádat na zahradě, či v parku, někde obce vyhradí k oslavě celou ulici.

Jak svátek připravit? Informujte sousedy, že je zde příležitost pobýt spolu – společně vymyslete a připravte prostory, program, občerstvení– každý může donést něco. K dobré atmosféře přispěje hudba, hry pro malé i velké.

Kdy se svátek slaví? Nejčastěji poslední pátek v květnu. Pro letošní rok 2012 vychází termín akce na 1. června. V České republice Svátek sousedů poprvé proběhl 30. května 2006.

V rámci spolupráce Sousedé.cz a Svátku sousedů o.s. jsme požádali paní Helenu Langšádlovou, bývalou starostku Černošic, poslankyni a předsedkyni sdružení Svátek sousedů o účast v Poradně na téma: “ Svátek sousedů.” V této Poradně se budete moci ptát na jakékoliv podrobnosti týkající se svátku sousedů.

Poradna bude v termínu od 21. – 25. května 2012.
Najdete ji zde:


Mohlo by vás zajímat