Jak nejlépe prodat nemovitost za nejvíc peněz?

Dnešní doba je z pohledu prodeje nemovitosti velmi zajímavá, trh se vyvíjí, bytů a domů na prodej je nedostatek a ceny stále rostou. Co je potřeba udělat pro získání nejlepší nabídky? A jak to v praxi vypadá? Řešení existuje v podobě pozitivní licitace.

Jak nejlépe prodat nemovitost za nejvíc peněz?

Jak prodat byt pomocí pozitivní licitace?

Realitní kancelář připraví vaši nemovitost k prodeji s veškerým souvisejícím servisem. Nastaví se cena, která vychází z tržního odhadu, stanoveného na základě nabízených či prodaných nemovitostí v daném místě a čase. Až makléř svou praxí a zkušeností může odhadnout, zdali se nemovitost dá prodat za víc peněz. Odhadci bank vychází ze stejných tabulek jako realitní makléři a tak víme, že banka bude nemovitost odhadovat ve velmi podobné cenové hladině. To je velmi důležitý aspekt, protože pokud nabízíme nemovitost za dobrou a rozumnou cenu, kupující se vždycky ozvou.

Selským rozumem, pokud mám více klientů, co bude rozhodovat o tom, komu svou nemovitost prodám? Ten, kdo přišel první? V tomto případě asi ne! Je jasné, že vy, jako majitel, chcete získat co nejvíce peněz, protože prodáváte nemovitost jednou, možná dvakrát za život. V takové situaci je dobré zájemcům vysvětlit a říct, že je jich nad očekávání více. Na prohlídkách makléř nikdy neslibuje, že například byt někomu prodá, ale že je určený konkrétní den, kdy se uzavřou případné zájmy o koupi – cenové nabídky budoucích zájemců.

Co se reálně stane? Přijde vám na prohlídku obvykle 10 až 15 zájemců. Z toho se objeví například tři lidé, kteří budou mít vážný zájem. V deskách od realitního makléře dostanou formulář CENOVÁ NABÍDKA a mohou potvrdit danou inzerovanou cenu, popsat jakým způsobem budou nemovitost financovat, a do kdy je platná jejich nabídka.

Spolupráce makléře a majitele

Makléř si pak může sednout s majitelem a porovnat nabídky jednotlivých zájemců. V tuto chvíli je jedno, jaká cena tam bude uvedena, ale budete vědět, že to jsou zájemci, kteří vynaložili nějaké úsilí pro to, aby si mohli nemovitost koupit. To jsou vážní zájemci. Mohou mezi nimi být takoví, kteří by nemovitost financovali z vlastních zdrojů anebo ti, kteří by ji financovali hypotékou.

Při spolupráci s makléřem se tak jako prodávající můžete v klidu rozhodnout, jakou nabídku akceptujete, nebo makléře pověřit vylicitováním kupní ceny směrem nahoru. Pozor, nejedná se o aukci či dražbu, ale o spravedlivé rozhodnutí, resp. využití šance prodat svou nemovitost té nejvyšší cenové nabídce.

Prodej bytů pomocí pozitivní licitace

Př. 1: Byt 2+1 s terasou, Praha 7 – Holešovice

„Tržní odhad vyšel na 9 mil. Kč. Byt byl nabízen za 11.000.000 Kč a za tuto cenu jsme mohli ihned prodat. Díky prezentaci makléře se přišlo podívat 8 zájemců. Tři zájemci potvrdili kupní cenu, další dva cenu navýšili. Někteří zájemci uvedli jako zdroj financování hypoteční úvěr, ale pouze dva vlastní zdroje. S majitelem jsme upřednostnili kupce s vlastními zdroji, který nabídl 13,5 mil. Kč, ačkoliv jsme dostali nabídku i na 14 mil. Kč, ale financovanou hypotékou.“

Př. 2: Byt 3+kk s lodžií, Praha 9 – Horní Počernice

„Tržní odhad vycházel na 4,8 mil. Kč, inzerovaná cena byla 5.000.000 Kč. Na byt se ozvalo celkem 64 zájemců, někdo se na prohlídku dostavil, někdo už ne. Přišlo celkem 12 cenových nabídek. Se čtyřmi zájemci, kteří učinili nejvyšší nabídku, jsme jednali. Úplně nejvyšší cenovou nabídku na 5.666.666 Kč jsme ale museli odmítnout. Důvodem bylo, že zájemce by musel nejdřív prodat svůj byt a prodávající nechtěli čekat. Nakonec jsme nemovitost prodali za 5.300.000 Kč.

Př. 3: Byt 2+kk, Praha 7 – Holešovice

„Tržní odhad vyšel na 5,6 mil. Kč, inzerovaná cena 5,9 mil. Kč. Na prohlídky přišlo celkem 18 zájemců, obdrželi jsme tři nabídky. Dvě nabídky byly shodně nejvyšší a financované z vlastních zdrojů. Výsledná prodejní cena 6.650.000 Kč.

Toto bylo jen několik málo příkladů námi prodaných nemovitostí z poslední doby. Prodeji nemovitostí formou pozitivní licitace se zabýváme dlouhodobě.

Je třeba si uvědomit, že tato metoda nemusí být vhodná pro všechny nemovitosti. Pravdou zůstává, že pozitivní licitace je spolehlivý nástroj, jak vám zajistit nejvyšší prodejní cenu za vaši nemovitost.

Více o NEXT REALITY

Přečtěte si také:

Myšlenka družstevního bydlení je živá i v roce 2021. Šanci na vlastní bydlení nabízí nový program Chytře bydlím

Jak se od července změnily nájemní vztahy? Smluvní pokuta povolena až do výše trojnásobného nájemného

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.