Požár bytového domu a jak na něj - 1. část

Oheň je živel. Provází člověka od dávnověku, pomáhá, ale i škodí, to v případě, pokud se hoření nekontrolovaně rozšíří. Z hlediska pojišťovny je požár vedle povodně nebo záplavy nejrozšířenější riziko, při kterém dochází k velkým materiálním škodám, je ohroženo zdraví, život.

Požár bytového domu a jak na něj - 1. část

A jak je to s požárem u bytových domů?

S určitou nadsázkou lze říct, že bytové domy nehoří, ve skutečnosti ve většině případů hoří v domácnosti, ta je také vůbec nejčastějším místem požáru. Samozřejmě, z ní může dojít k rozšíření i do společných prostor domu, i když – pokud chodby, schodiště nejsou zastavěny něčím, co tam nepatří, k hoření v těchto prostorách toho moc nebude, prostory budou spíše zasaženy kouřem.

Jiným případem jsou ale sklepní prostory, kde může být skladován hořlavý materiál, někdy i těžko dostupný. A u technologií jako je kotelna, strojovna výtahu hrozí především lokální vyhoření zařízení, pokud je ale například strojovna umístěna v blízkosti dřevěného krovu střechy, může být problém podstatně větší.

Co v domácnostech především hoří, na co si dát pozor?

K hoření je toho skutečně dost. Kdo si nikdy po opuštění bytu nekladl otázku – vypnul, vypnula jsem sporák, žehličku, vypla se mi varná konvice? Ano, ani tu není dobré nechávat v zásuvce, automatické vypínaní bohužel může selhat.

Nedbalost při vaření, sirky v rukách dětí a nedopalky cigaret už dávno nejsou tím největším nebezpečím – v domácnosti přibývají elektrické spotřebiče a s nimi i riziko požáru. Proto veškeré spotřebiče i elektroinstalace v bytě by tedy měly být v perfektním stavu.

Velmi problematické může být i v současné době rozšířené používání svíček nebo krbů. Jde o otevřený oheň a tady platí zásada, že nikdy nenecháváme zapálené svíčky ani hořící krb bez dozoru.

A nakonec – jedním z důvodů požáru může být, bohužel, i úmysl. Tomu se dá předcházet snad jen tím, že dům zabezpečíme proti vniknutí neoprávněných osob, více si budeme všímat svého okolí.

V příštím článku se dozvíte, jak co nejlépe předejít požáru.

Více o Kooperativa

Přečtěte si také:

Jak pojistit bytový dům a neudělat chybu?

Asistenční služby se mohou hodit i v pojištění majetku

Jak se orientovat v pojištění majetku?

Zdroj foto: Jumpstory.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.