První návštěva chalupy po zimě – na co dát pozor?

Chalupaření je oblíbeným koníčkem stále více a více lidí. Co ale všechno zkontrolovat, když se po zimě vrátíme na chatu? Na co dát pozor?

První návštěva chalupy po zimě – na co dát pozor?

Větrejte s mírou

Většina chalupářů by chtěla ze všeho nejdříve vyvětrat. Kdo by taky chtěl dýchat půl roku starý vzduch? Na větrání si dávejte pozor, pokud máte chalupu v místech, kde ještě nedávno mrzlo. Stěny pak můžou být velmi podchlazené. Proto začněte větrat postupně a případně si zatopte. Dalším možným problémem je, že se při intenzivním větrání sráží vlhkost a tím pádem vlhne omítka. Neberte tedy větrání na lehkou váhu.

Projděte chalupu

Dalším krokem, který byste měli udělat hned po příjezdu, je obhlídka chalupy. Měli byste se soustředit hlavně na střechu. Velké množství sněhu obvykle chalupám nevadí, horší je časté střídání mrazu a tepla, kdy může dojít k poškození konstrukce. Při obhlídce střechy nezapomeňte na svody a okapy. Pokud jste odflákli zazimování, může se stát, že tento přírodní odpad společně se zamrzlou vodou vytvoří jakési špunty a roztrhá svody.

A co komín?

Další vaší zastávkou by měl být komín. V chalupě je zima a vy byste si možná rádi zatopili. Kdy jste ho ale naposledy vymetali? Podle zákona 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty musíte sezónní zdroje tepla 2x ročně a u topení pevnými palivy 1x ročně. Možná je jaro ten pravý čas, abyste pozvali kominíka.

Voda a elektřina

Před zimou jste pravděpodobně vypustili vodu z celého systému chalupy. Modlete se, abyste náhodou přes zimu nenechali vodu v trubkách, která by vám zmrzla, a trubky popraskaly. To by pro vás byla nepěkná čára přes rozpočet. Zároveň s napouštěním vody zkontrolujte stav vaší elektroinstalace. Zapněte světla, zkontrolujte zásuvky a napněte uši, jestli náhodou někde neslyšíte bzučení. To je známkou krátkého spojení. Při přetížení vám pak v lepším případě vyhoří zásuvka a v tom horším vznikne požár.

Nezvaní hosté

Nejen nám je v zimních měsících chladno. Je možné, že se k vám nastěhovali malí nezvaní hosté. Právě proto se vyplatí zkontrolovat linku nebo spižírnu, jestli vás nenavštívili myšky. Všechno vytáhněte a umyjte. Vlastně provedete takový jarní úklid. Nezapomeňte také sundat staré povlečení a peřiny vyvětrat.

Přečtěte si také:

V chaloupky stínu dobře. Češi znovu objevují kouzlo chat a chalup

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.