Rok 2020 v číslech

Stejně jako ve všech sektorech ekonomiky, hlavním faktorem ovlivňujícím oblast realit byla v loňském roce pandemie koronaviru. Nejvíc na ni doplatili majitelé investičních bytů, naopak developery nijak zásadně nepoškodila.

Rok 2020 v číslech

V polovině března 2020 přišla událost v novodobé historii nevídaná: vláda oznámila uzavření ekonomiky a zákaz vycházení. Česko zůstalo na téměř dva měsíce ochromené a ztráty počítaly firmy ve všech sektorech. Po uvolnění nejtvrdších opatření se ale v květnu ekonomika rozjela.

Například developeři tak na loňských číslech vlastně ani pandemii příliš nezaznamenají. Prodali sice o něco méně bytů, než bylo v plánu, pořád se ale drží na číslech z roku 2018, kdy Česko doslova vzkvétalo. Hlad po rezidenčních nemovitostech byl tak velký, že pokračoval i výrazný růst cen, byť zrovna developeři zdražovali nejméně.

V oblasti komerčních nemovitostí dostali nejtvrdší zásah hoteliéři, kteří zůstali několik měsíců v roce úplně bez hostů. A i nejlepší letní sezona byla víc než o třetinu horší než loni. Dramatické změny čeká také kancelářský trh, který se musí popasovat se zjištěním firem, že home office je daleko přijatelnější forma práce, než si doposud mysleli.

Na krizi a posílení zásilkového obchodu naopak vydělají provozovatelé a developeři skladových prostor. Vysoká poptávka po nich trvala i loni a výstavba dál čile pokračuje.

1. Ceny nových bytů v developerských projektech v Praze

3,2 %

Ještě v březnu, kdy developeři museli zavřít kanceláře a byty prodávali online, by to málokdo předpovídal. Nakonec ale developerské firmy patřily mezi vítěze koronakrize v roce 2020 a na nezájem zákazníků o nové nemovitosti si nemohly stěžovat. Díky stabilní poptávce investorů se tak žádné zlevnění jednotek v pražských novostavbách nekonalo: celkově podle statistik společnosti Deloitte zdražily od ledna do konce října 2020 o 3,2 procenta na průměrných 118,2 tisíce korun za metr čtvereční. Vývoj cen v jednotlivých městských částech se však poměrně výrazně lišil. Zatímco v Praze 3 a Praze 4 nové byty podle statistik poradenské firmy Deloitte dokonce mírně zlevnily (o 7,9, resp. 3,2 procenta), v ostatních čtvrtích ceny rostly. Největší zdražení zaznamenala Praha 2 (o 10,8 procenta) a Praha 8 (o 9,4 procenta).

2. Počet prodaných bytů v Praze

5000 bytů

Stabilní poptávka po nových bytech v průběhu většiny roku 2020 – s výjimkou jarních měsíců – se podepsala i na slušných počtech prodaných jednotek. Za první tři čtvrtletí jich bylo 3750, z toho 1350 za třetí kvartál. Celoroční výsledek se podle odhadů developerů bude pohybovat na úrovni pěti tisíc prodaných bytů. To je sice asi o 600 méně než v loňském roce, zároveň jde ale o stejný výsledek jako v době hospodářského rozkvětu v roce 2018. Zároveň se letos díky uvádění celé řady nových projektů na trh postupně mírně zvýšila i nabídka nových nemovitostí na prodej. Na podzim developeři v katalozích nabízeli na 5,7 tisíce nových bytů. V roce 2019 ve stejné době jich bylo 5,3 tisíce a o rok dříve dokonce jen 4,7 tisíce. Podle developerů ale ani to nestačí, optimálně by nabídka měla dosahovat asi sedmi tisíc jednotek, aby se zmírnil tlak na růst cen. To by se mohlo splnit v roce 2021, kdy především největší developerské firmy plánují uvést do prodeje velké projekty.

3. Trh secondhandových bytů

9,7 %

Zatímco u novostaveb se zlevnění v koronakrizi obecně příliš nepředpokládalo, řada realitních makléřů odhadovala, že by následná ekonomická krize mohla, podobně jako v krizi po roce 2008, vést k poklesu cen secondhandových nemovitostí. V Praze to ale nakonec rozhodně neplatilo. Naopak, průměrná cena starších bytů v metropoli vzrostla během roku 2020 téměř o 10 procent. Ceny bytů v cihlové zástavbě letos překonaly hranici 93 tisíc korun za metr čtvereční, zdražily ale i panelákové byty – v průměru se prodávaly za 77,7 tisíce korun za metr. Jedinou pražskou čtvrtí, kde ceny starších nemovitostí stagnovaly, byla Praha 1. Kvůli přetlaku nabídky volných bytů vyvolanému koronavirovou krizí a kolapsu Airbnb byznysu se zvýšily od ledna do prosince jen o necelé procento.

4. Bydlení v regionech

67 tisíc Kč/m2

Celorepubliková průměrná cena bytů dosáhla na podzim roku 2020 67 tisíc korun, což je o 10,3 procenta více než ve stejném období o rok dříve. Vzhledem k tomu, že téměř dvě třetiny prodejů bytů se odehrály v Praze, je ale statistika poměrně zkreslující. Ve skutečnosti se v roce 2020 prodával metr čtvereční bytu za více než 60 tisíc korun kromě Prahy jen ve dvou dalších krajských městech: v Brně (78,7 tisíce Kč/m2) a v Plzni (64,5 tisíce Kč/m2). Kolem 50 tisíc stál na konci roku 2020 metr čtvereční také v Liberci, Zlíně, Pardubicích, Hradci Králové, Českých Budějovicích a v Olomouci. Růst cen během roku 2020 byl ve většině regionů ještě dramatičtější než v metropoli. Pod 10 procent se zdražování drželo jen v Jihlavě, Olomouci a Karlových Varech, naopak v Liberci a Ostravě nemovitosti zdražily během roku 2020 podle serveru Reality Mix skoro o třetinu.

5. Nájemní bydlení v Praze

-12,5 %

Bezpochyby nejdynamičtěji se vyvíjející oblastí realitního trhu se v roce 2020 staly nájmy, a to hlavně v Praze. Jarní kolaps nejen mezinárodního cestovního ruchu ochromil trh s krátkodobými pronájmy, a tak se v metropoli v březnu a dubnu uvolnily tisíce bytů pronajímané dosud přes platformy jako Airbnb nebo Booking. Masivní přetlak nabídky na realitních serverech se dorazil ve velkém poklesu cen. Ve snaze nevyužité investiční byty alespoň částečně vytěžit se daly najít nabídky za neuvěřitelné ceny. Největší Airbnb efekt se projevil v Praze 1, kde se nájmy od ledna do prosince 2020 snížily o více než čtvrtinu. V druhé městské části byl pokles pětinový a více než desetinový propad cen zažila také Praha 5, 6, 7 a 9. Situace se podepsala také na neobsazenosti investičních bytů – ta se zvýšila až na pětinu. Výrazně se také zvýšila fluktuace nájemníků, kteří využívali příležitosti k přestěhování se do levnějšího.

6. Developerská výstavba nájemních bytů

270 bytů

Kolaps nájemního trhu bude podle realitních expertů jen dočasný. Dříve nebo později ožije díky návratu turistů a zájem o nájemní bydlení posílí i ekonomická krize způsobená epidemií koronaviru. V roce 2021 se začnou projevovat dopady uzavření ekonomiky a větší podíl domácností nebude mít na vlastní bydlení, což bude řešit právě nájmem. I proto developerské firmy v Praze rozjely projekty zaměřené na nájemní byznys. V roce 2020 se rozběhly hned tři. Sedmdesátku nájemních bytů pro investora Zeitgeist Asset Management staví na Barrandově developer Finep. Dokonce 140 nájemních jednotek začala připravovat společnost Trigema v rámci projektu Fragment na Invalidovně v Praze 8. A dalších 60 jednotek, které si nechá ve vlastním nájemním portfoliu, staví v rámci Tulipy Třebešín developer AFI Europe. Kromě developerů se o pražský nájemní trh zajímají i investoři – v příštích letech se očekává příchod velkých hráčů, kteří budou pronajímat stovky až tisíce bytů.

7. Kanceláře v Praze

160 tisíc m2

Trh kancelářských prostor dostane v příštích letech kvůli následkům epidemie nový náboj. Realitní experti hovoří o tom, že developeři zvažují odložení některých projektů, či alespoň přecházejí z modelu spekulativní výstavby na předpronájmy. V roce 2020 ale koronavirus, až na občasné komplikace při výstavbě, budování nových administrativních budov v Česku nepoznamenal. Celkem se v roce 2020 postavilo v metropoli přes 160 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských prostor. Mezi největší dokončené projekty patří například žižkovský Churchill II od Penty, Rustonka v Praze 5 od J&T Real Estate, Parkview v Praze 4 od Skansky, Dock in Four v Libni od Crestylu nebo AFI City od AFI Europe v Praze 9.

8. Kanceláře v Brně

47 tisíc m2

Druhý největší kancelářský trh v Česku loni zažil také úspěšný rok. Celkem se v Brně postavilo téměř 50 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří a celková výměra moderních kancelářských ploch v moravské metropoli se zvýšila na více než 660 tisíc metrů. Mezi největší dokončené projekty v roce 2020 patřily nové budovy ve Vlněna office park s 22 tisíci metry čtverečními nových ploch, Areál Slatina s více než 15 tisíci metry administrativních ploch nebo rekonstrukce objektu Šumavská Tower B s 10,6 tisíce metrů čtverečních. Hlavními tahouny brněnského kancelářského trhu zůstávají české i nadnárodní IT firmy, které okupují více než polovinu všech tamních kancelářských prostor.

9. Nové trendy u kanceláří

30 %

Největší vliv na dění na kancelářském trhu měla epidemie covidu-19. Firmy ve velkém posílaly zaměstnance na home office a také dělily týmy na samostatné jednotky pracující na různých místech. Výsledkem je rostoucí zájem o flexibilitu kanceláří. Firmy jednak plánují zmenšit plochu využívaných kanceláří, jednak chtějí změnit jejich fungování. Podle poradenské společnosti JLL se bude klást také stále větší důraz na flexibilitu, kromě vlastních prostor budou firmy využívat také servisované kanceláře, coworkingové prostory či takzvané hybridní kanceláře. Společnosti JLL a Skanska odhadují, že do roku 2030 se bude flexibilním způsobem využívat 30 % kancelářských prostor.

10. Průmyslové nemovitosti a sklady

9 milionů m2

Dalším z vítězů pandemie v roce 2020 se stali investoři a developeři orientovaní na průmyslové nemovitosti. Nejenže se pandemie s výjimkou dvou jarních měsíců výrazněji nedotkla průmyslové výroby, prudce rostoucí zájem o dovážkové služby navíc posílil zájem o skladové prostory. Český trh prémiových průmyslových nemovitostí tak dosáhl na konci třetího čtvrtletí 2020 celkové rozlohy přes devět milionů metrů čtverečních. Jen za první tři čtvrtletí roku 2020 developeři dokončili téměř 550 tisíc metrů čtverečních nových průmyslových a logistických ploch, což je nejlepší výsledek za několik posledních let. Dalších téměř 400 tisíc metrů je přitom ve výstavbě, a zejména kolem Prahy dál přetrvává nedostatek kvalitních průmyslových a logistických hal.

11. Hotely na kolenou

-38 %

Nejhůř pocítil pandemii sektor hotelů. V letní sezoně, která patřila mezi nejsilnější části roku 2020, ubytovaly hotely po celém Česku jen asi 2,7 milionu hostů, což je o 38 procent méně než v roce 2019. Vůbec nejtragičtější bylo jaro. Ve druhém kvartálu propad počtu hostů překonal dokonce 80procentní hranici. Zatímco v roce 2019 patřily hotely mezi nejžádanější zboží na pražském realitním trhu, loni krach přímo ohrožoval až třetinu z nich. Některé řetězce, například Czech Inn Hotels, dokonce začaly přestavovat hotelové pokoje na malé byty určené k delšímu nájmu. Přes zimu další lockdown situaci ještě zhorší. Rok 2021 se tak zřejmě stane dobou čilého ruchu na trhu, k mání bude řada ekonomicky kolabujících ubytovacích nemovitostí.

12. Objem realitních transakcí v Česku v roce 2020

1,2 miliardy eur

Konec roku 2020 přinesl na trh komerčních realit v Česku nebývalou aktivitu. Ještě v polovině prosince poradenská společnost Cushman & Wakefield odhadovala celkový objem realitních fúzí a akvizic na 1,2 miliardy eur (zhruba 32 miliard korun), nakonec se ale účet ještě o něco zvýší díky prodejům kanceláří Churchill nebo portfolia hal Arete. I tak loňský rok znamenal pokles více než o polovinu oproti roku 2019 – s ohledem na komplikace způsobené koronavirem ale analytici firmy hodnotí výsledek jako uspokojivý. Transakcím v Česku dominovaly prodeje kancelářských budov, jež tvořily 46 procent celkového objemu. Další téměř třetina transakcí se odehrála v maloobchodním segmentu – i přes komplikovanou situaci způsobenou pandemií, která na retail dopadla velice silně, došlo k prodeji několika významných obchodních center. Co se týče původu kapitálu, převažovali kupující z České republiky, ti realizovali téměř polovinu objemu transakcí a kupovali zejména kanceláře, ale také nákupní a logistické parky. Následovali investoři z Itálie (15 %), Singapuru (8 %) a Francie (5 %).

13. největší realitní transakce roku 2020 – top 5 akvizic

1,3 miliardy eur

Vůbec největší loňská realitní transakce nicméně nespadá do ranku komerčních realit. Dealem roku 2020 se stal prodej rezidenčního portfolia Residomo společnosti Blackstone / Round Hill Capital švédské společnosti Heimstaden Bostad za 1,3 miliardy eur (34 miliard korun). Vedle toho se mezi největší transakce roku 2020 zařadil prodej kancelářských budov Churchill I a II, které prodala Penta Real Estate konsorciu Českomoravská Nemovitostní a Corporate Finance House Group. Dalším mega dealem je pak prodej 11 logistických a průmyslových hal, za které dostala společnost Arete od fondu Cromwell European přes tři miliardy korun. Mezi další důležité transakce se pak zapíše prodej budovy City Empiria, kterou od fondu Generali koupila skupina PSN. V regionech stojí za zmínku změna majitele nejvyšší budovy AZ Tower, kterou od skupiny Couf Trade koupila společnost Natland.

Více o Premium Media Group a.s.

Zdroj: estate.cz

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.