svátek sousedů v Dobré Vodě

Obyvatelé Dobré Vody oslaví po šesté Svátek sousedů

svátek sousedů v Dobré Vodě

Karlovarský kraj / Toužim – Dobrá Voda // 30. 5. 2012

Konec května již tradičně patří v Dobré Vodě u Toužimi oslavě svátku sousedů, který se každoročně slaví po celé Evropě. Nejinak tomu bude i letos, kdy se ve čtvrtek 31. května v 16 hodin sejdou již po šesté obyvatelé Dobré Vody a jejího okolí, aby společně netradičním způsobem strávili odpoledne. Cílem svátku je budování a zlepšování sousedských vztahů. O to již deset let usiluje právě i organizátor akce nezisková organizace Český západ působící mimo jiné v Dobré Vodě, kde žije asi stovka obyvatel, z nichž většinu tvoří téměř devádesátičlenná převážně romská komunita.

Na letošní oslavu se obyvatelé Dobré Vody sejdou na prostranství před komunitním centrem Českého západu, kde se mohou těšit na povídání o obci a jejích proměnách, bližší seznamování sousedů skrze hry a plnění společných úkolů, ale i na vyhlášení vítězů gurmánské soutěže. V letošním ročníku se soutěží o nejlepší halušky připravené na jakýkoliv způsob. Vloni porota vybírala z 15 národních jídel a nakonec vyhrálo tradiční romské jídlo – lokše s masovou směsí. Ceny pro vítěze vyrobily romské ženy v textilní dílně Českého západu. Na závěr oslavy je připraven společný táborák a opékání buřtů.

V obyvatelé Dobré Vody se během roku scházejí na několika společných akcích. Kromě oslavy svátku sousedů je to například předvánoční putování k živému Betlému, sobotní veřejné brigády, které mají za cíl zkrášlovat veřejná prostranství obce. V obci probíhá od jara do podzimu také soutěž o nejkrásnější rozkvetlé okno nebo různé další akce. Všechny tyto akce v letošním roce podpořil Úřad vlády ČR, sekce pro lidská práva, v rámci projektu Na vlastní nohy.

Před 14 dny Dobrou Vodu například navštívili romští hudebníci z Prahy - Mário Bihári a kapela Bachtale Apsa, a minulý víkend se v obci uskutečnila první letošní veřejná brigáda. Sešla se sedmdesátka dospělých a dětí, kteří uklízeli veřejná prostranství v obci, sekali trávu, budovali nový chodník nebo natírali autobusovou zastávku.

V Dobré Vodě, kde není jiné kulturní ani společenské vyžití, jsou podobné aktivity, jako je oslava svátku sousedů, velmi důležité. Lidem pomáhají vytvářet si pevnější vztah k místu, kde žijí, a setkávat se svými sousedy. Svátek sousedů vznikl v roce 1999 v Paříži, v roce 2006 se slavil poprvé v ČR a o rok později i v Dobré Vodě. Svátek se slaví poslední týden v květnu nebo první v červnu. Termín pro daný rok je zveřejňován na www.european-neighbours-day.com.

Občanské sdružení Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Zde pomáhá lidem řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Poskytuje sociální služby, nabízí vzdělávání, poradenství při zaměstnávání a právní poradenství, volnočasové programy pro děti a zapojuje občany do veřejného života. Principem práce Českého západu je, že se snaží nedělat práci za druhé. Naopak podporuje lidi tak, aby postupně dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a uměli brát své životy do vlastních rukou. Bližší informace najdete na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.

zdroj:

Mgr. Eva Haunerová – tisková mluvčí, Český západ o.s.

Více informací o svátku sousedů naleznete:

www.svateksousedu.cz

www.european-neighbours-day.eu

video: https://www.european-neighbours-day.com/en/videos


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.