Zpřístupnění bytu pro odečet energií

Pro odečet energií jste povinni zpřístupnit svůj byt. Co na to ale říká zákon a jak postupovat, když vlastník bytové jednotky nespolupracuje?

Zpřístupnění bytu pro odečet energií

Co říká na zpřístupnění bytu pro odečet energií občanský zákoník?

Občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.) ukládá v § 1183 vlastníku bytové jednotky povinnost umožnit osobě odpovědné za správu domu, tj. společenství vlastníků jednotek, resp. jeho zástupci (dále jen „SVJ“), přístup do jeho bytu, případně do společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka, za účelem umístění, údržby a kontroly zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií. Ve stejném paragrafu je však rovněž zakotvena povinnost SVJ vlastníka před vstupem do jeho bytu za těmito účely předem vyzvat k umožnění přístupu. Alternativní možností, šetrnější k soukromí vlastníka, je řádně provedený samoodečet v případě, že tuto možnost vlastníkovi umožňují technické podmínky.

Co když vlastník bytu nespolupracuje?

Pokud ani po řádné a včasné výzvě vlastník nespolupracuje a odmítá umožnit přístup do své jednotky, má SVJ několik možností, jak nastalou situaci řešit. Obecně je možné domáhat se splnění povinnosti vyplývající z § 1183 soudní cestou, přičemž je v tomto případě výhodné, pokud SVJ vlastníka vyzvalo k umožnění vstupu písemně, i když forma výzvy není zákonem stanovená. Dále je také velmi vhodné, aby SVJ vyzvalo vlastníka v dostatečném časovém předstihu, přičemž ani zde zákon nestanoví žádné konkrétní lhůty. Vzhledem k tomu, že soudní řešení problému je spíše řešením krajním, má SVJ k dispozici i jiné prostředky, které se však velmi liší dle konkrétní situace. Příkladem při neumožnění odečtu teplé vody stanoví zákon č. 67/2013 Sb. v § 6, že v takovém případě činí v daném zúčtovacím období u vlastníka spotřební složka nákladů trojnásobek průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadajících na 1 m2 podlahové plochy zúčtovací jednotky.

Rozúčtování energií

Závěrem je třeba zdůraznit, že v každém případě je SVJ povinno zajistit řádné rozúčtování, a proto by mělo dbát prevence a vyzývat vlastníky k umožnění vstupu do jednotky s dostatečným časovým předstihem a také individuálně řešit každý konkrétní problematický případ.

Více o SVJ Právník

Přečtěte si také:

Jak je to se zápisem skutečných majitelů SVJ?

Může společenství vlastníků investovat?

Co dělat, když si předseda dělá, co chce? | Problémy SVJ

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.