Můžeme navýšit schválenou částku na rekonstrukci per rollam?

Na shromáždění jsme si schválili rekonstrukci elektroinstalace společných prostor ve výši 1 250 000 Kč. Po zpracování projektu jsme se ale dostali k částce 1 600 000 Kč, což je navýšení ceny v neschválené výši. Předpokládám, že naší povinností, tedy výboru SVJ, je svolat shromáždění a znovu schválit provedení rekonstrukce v nové potřebné výši. Nebo je možné navýšení schválit per rollam, tedy jednotlivé vlastníky obejít a získat jejich písemný souhlas s vyšší cenou?

Můžeme navýšit schválenou částku na rekonstrukci per rollam?

Odpovídá: MGR. JAN BAUER, PRÁVNÍ ANALYTIK KLUSÁK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ – LAW FIRM

V případě, že shromáždění v souladu s § 1208 písm. f) bodu 7 občanského zákoníku rozhodne o rekonstrukci společných částí domu v maximální částce 1 250 000 Kč, jsem toho názoru, že pokud mají dle projektu a rozpočtu skutečné náklady tuto částku přesahovat o 350 000 Kč je nezbytné, aby shromáždění odsouhlasilo navýšení nákladů a znovu rozhodlo o rekonstrukci společných částí domu za částku 1 600 000,- Kč.

ROZHODUJÍ STANOVY

V případě, že stanovy daného společenství vlastníků umožňují, aby o rekonstrukci společných částí domu bylo rozhodování formou per rollam, je samozřejmě takový postup možný. Pokud tento postup stanovy nepřipouštějí, nezbude než svolat k tomuto rozhodnutí zasedání shromáždění. Rozhodující je tedy úprava ve stanovách.

Nepřehlédněte!

Jak hlasovat mimo shromáždění, listinně nebo elektronicky?

Elektronické hlasování 21. století

Možnosti hlasování společenství vlastníků v současných podmínkách pandemie COVID-19 a nečastější pochybení při něm

Elektronickým hlasováním pomůžete omezit šíření nákazy koronaviru


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?