Ideální doba pro hledání nového pronájmu je právě teď. Je levnější a je z čeho vybírat

30letá právnička Tereza žije v nájmu s přítelem Lukášem v centru Brna. Malé 1+1 je jejich domovem už pátým rokem. Pronajímatel je v průběhu celého loňského roku upozorňoval, že při dalším prodloužení smlouvy dojde k nárůstu ceny. Při podpisu v září ale na Terezu a Lukáše čekalo příjemné překvapení.

Ideální doba pro hledání nového pronájmu je právě teď. Je levnější a je z čeho vybírat

Nájemné se nezvýšilo ani o korunu. „Odůvodnili to samozřejmě koronavirovou pandemií,“ vysvětluje Tereza. „Nájem nezvýšili nikomu v domě, že prý teď lidé nemají peníze. Přišlo nám to vhod, i když mě ani mému příteli Covid-19 naštěstí nijak neovlivnil výši našich příjmů.“

Pokles cen nájemného až o 20 procent

Pronajímatele bytu, kde žije Tereza s Lukášem, k tomuto kroku zřejmě nevedly žádné altruistické pohnutky, ale ryzí pragmatismus. Při skokovém zdražení nájemného by lidé mohli vypovědět smlouvy a jít hledat něco levnějšího. Mají teď z čeho vybírat.

Jednou z radikálních změn, které trhu s nemovitostmi přinesl pohnutý rok 2020, je mírný pokles cen nájemného. Platí to především pro velká města, nejvíce právě pro Brno a hlavní město Prahu. „Ceny padají ve velkých městech až o 20 procent," všímá si trendu generální ředitel Next Reality Robert Hanzl. „Ten, kdo vlastní více bytů a zabývá se pronájmem dlouhodobě, se okamžitě přizpůsobil. Největší potíž mají menší pronajímatelé, kteří musejí slevovat z peněz, se kterými počítali, například na splácení úvěru.“

Praha a Brno: vyšší nabídka, vyšší zájem, vyšší ceny

Důvodů, proč nájmy klesají právě v Praze a Brně, je celá řada. Všechny ale více méně souvisí se současnou realitou trhu – volných bytů určených k nájmu přibývá, zájemců ale ubývá.

Jaká byla situace v době předkoronavirové?

Podle Analýzy nájemného v České republice, kterou vypracovalo v roce 2019 Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, je bydlení v nájmu ve velkých krajských městech mnohem běžnější než v okresních a menších městech. Zatímco v Praze, Brně a Ostravě registrovali autoři výzkumu mezi červencem 2017 a červnem 2018 tisíce až desetitisíce nabídkových inzerátů nájmů bytů, v ostatních obcích šlo o nižší stovky. Tatáž analýza si také všímá, že mediánová doba mezi zveřejněním a stažením inzerátu bytu k pronájmu byla v Praze, Brně a Ostravě průměrná či spíše podprůměrná ve srovnání se zbytkem republiky.

Stručně řečeno – ač bylo v roce 2019 v Praze, Brně nebo Ostravě až 100x více bytů k nájmu k dispozici, po dobrých nabídkách se zde jen zaprášilo. Velký zájem o byty k pronájmu umožnil vlastníkům nastavit vysoké ceny. V roce 2019 se na Frýdlantsku, Jesenicku nebo Dačicku pohybovala cena nájmu kolem 80 Kč za m2. V Brně cena převyšovala hodnotu 230 Kč, v Praze atakovala hranici 300 Kč za m2.

Dlouhodobé pronájmy hotelových pokojů

Rok 2020 ale přinesl dramatické změny. Tak především zmizeli studenti. Těch v Praze a Brně studují desetitisíce a nájem je pro ně preferovanou formou bydlení. Kvůli nouzovému stavu ale nastoupila distanční výuka a mnozí studenti v novém akademickém roce ubytování ani nehledali. Další chybějící klientelou jsou turisté. Jejich absenci pociťují zejména provozovatelé služeb typu Airbnb. Aby získali zpět ztracené příjmy, zaměřují se na české klienty a snaží se jim své byty či domy pronajímat. Ubylo také sezónních pracovníků, ať už v turistickém nebo gastronomickém průmyslu.

Kromě omezené poptávky byla řeč také o vyšší nabídce. K dispozici jsou investiční byty, které Češi v posledních letech pořídili a které chtějí zhodnotit prostřednictvím výnosů z nájmu. Vedle bývalých provozovatelů Airbnb nabízí nájemní bydlení také jejich odvěcí konkurenti – hoteliéři. Řada pražských a brněnských hotelů nabízí v současné době své pokoje k dlouhodobému pronájmu. Pro mnohé klienty může být lákavé, že v rámci takového bydlení mohou využívat recepci, restauraci, prádelnu a další hotelové služby.

Podle některých odhadů se nabídka bytů určených k nájemnímu bydlení zvýšila v posledním roce o pětinu.

Až o tisíce korun nižší ceny. Ale možná jen dočasně

Nejlepším způsobem, jak v tomto konkurenčním prostředí oslovit solventního nájemníka, je nízká cena. Vlastníci jsou tedy nuceni zlevňovat. Ne ale všichni a všude.

V Praze spadly ceny nájmů u všech typů bytových jednotek. Průměrný nájem za 1+1 je v hlavním městě o 1000 Kč nižší než loni, za 3+kk dokonce o 3500 Kč. V Brně výrazněji klesly ceny jen větších bytů. Malé byty 1+1 a 1+kk byly ve 4. kvartále roku 2020 o 100, respektive 200 korun za měsíc dražší než ve 4. kvartále roku 2019. V Ostravě, Plzni a Liberci zlevnily dvoupokojové byty, u ostatních se cena nezměnila nebo se lehce zvýšila.

Větší zlevňování zřejmě není na obzoru. Se začátkem očkování totiž vlastníkům bytů a domů svítá naděje, že se brzy podaří trh restartovat. Je možné, že se v létě již do velkých měst vrátí v omezené míře turisté a na podzim začne školní rok ve své klasické podobě.

Zájemci o nájemní bydlení by proto měli být na pozoru. Nejlepší čas najít vhodný byt nebo dům je právě teď. Za několik málo měsíců může zase dojít ke zdražování.

Prohlédněte si 229 nemovitostí k pronájmu

Více o NEXT REALITY

Přečtěte si také:

Jak se od července změnily nájemní vztahy? Smluvní pokuta povolena až do výše trojnásobného nájemného

Myšlenka družstevního bydlení je živá i v roce 2021. Šanci na vlastní bydlení nabízí nový program Chytře bydlím

Jak nejlépe prodat nemovitost za nejvíc peněz?

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.